3 Jan - Nätvandrarna

Det är inte sant att inget görs för unga under jul och nyår.

I dagarna kring nyårsafton hamnade jag i flera diskussioner i sociala medier där människor menar på att det är löjligt att bekymra sig för fyrverkerier eftersom INGEN bryr sig om de barn som är utsatta på nyår. De exempel som togs upp var bl.a. barn som lever i familjer med missbruk, utsätts för misshandel eller mår dåligt. Det känns tråkigt att läsa den typen av åsikter, eftersom det helt enkelt inte är sant.

Att ställa olika fenomen som inte har något med

varandra att göra mot varandra är ett konstigt sätt att resonera. Det kommer alltid att finnas någon som har det värre än andra.

Det som är positivt i detta är att jag ser en oro och ett engagemang för unga som är viktigt att ta tillvara. Det negativa är att jag ibland misstänker att det inte ligger en ärlig omtanke bakom, utan bara ett sätt att förlöjliga de som tycker annorlunda.

När man läser om unga som far illa är det lätt att känna sig maktlös och att det inte finns hjälp att få. Ibland är det sant, hjälp saknas, unga mår dåligt i hemlighet, de saknar stödjande vuxenkontakter o.s.v. MEN det finns också ett enormt engagemang för, och framför allt MED, unga.

Under julhelgen höll ett stort antal stödjande verksamheter öppet, med både fritidsverksamhet och chattstöd.

På Fryshuset, där jag arbetar, har vi arbetat för unga i 32 år. Under jullovet hade vi öppet i Skärholmen, Husby och Hammarby Sjöstad för att nämna några platser.

Tjejzonen, som ger stöd till unga tjejer, hade öppet alla dagar utom lördagar – hela jullovet.

Föreningen Tilia, som arbetar med unga som har någon form av psykisk ohälsa, arrangerade ett veckolångt läger över nyårshelgen, med ideella ledare – alltså människor som på sin fritid väljer att arbeta gratis för att unga ska få ett bra nyårsminne.

Ersta Vändpunkten, som i många år arbetat med unga som lever med en förälder som missbrukar, hade sin chatt öppen både på julafton och nyårsafton. Samma sak med Trygga Barnen som har samtalat med unga online varje dag under jullovet.

Bris, Barnens rätt i samhället har också haft öppet hela julen.

Vi på Fryshuset, de organisationer jag nämnt och många, många fler har dessutom öppet för unga resten av året. Det chattas, nattvandras, spelas bandy, samtalas och peppas varje vecka, varje månad, året om.

Att påstå att ingen bryr sig, och att inget görs för ungdomar för att rättfärdiga smällare och fyrverkerier är djupt orättvist. Vill du verkligen skapa förändring för unga? Engagera dig som volontär, nattvandra, skänk pengar till organisationer som gör skillnad.  Du kanske till och med kan ta en del av fyrverkeribudgeten och ge till någon av dem som varje dag gör precis det som du påstår att INGENgör.

Helena Meyer – verksamhetsansvarig Fryshusets Nätvandrare

fotohelenameyer